امروزه روشهای مختلفی مانند لیزر فراکشنال،اعمال جراحی،استفاده از ژل تزریقی و... برای از بین بردن جای زخم و بخیه توسط متخصصین پیشنهاد میگردد.
زخم شدن بدن و پوست از حوادثی است که همه انسانها در زندگی خود حداقل یکبار آن را تجربه کردهاند. این جراحات ممکن است به صورت جزیی و یا در ابعادی بزرگتر رخ دهند. تصادفات سنگین یا حادثههایی این چنینی باعث ایجاد زخمهایی شدید شده که معمولا اعمال جراحی همراه با تعداد بخیه زیاد را در پی دارند. یادگاریهایی بر پوست که گاها هیچگاه از بین نمیروند. دانش پزشکی امروزه راه حلهایی را برای از بین بردن جای زخم و بخیه پیشنهاد داده که در ادامه به بخشی از آنها خواهیم پرداخت.
برداشتن جوشگاه با جراحی مناسبترین روش برای جوشگاههای پهن یا طویل است. در این روش جوشگاههای پهن را میتوان برداشت و دوباره بخیه كرد به نحوی كه خط جوشگاه باریكتر شود. در مورد اسكارهای طویل نیز جراحان پوست از برشهای نامنظم استفاده میكنند تا خط جوشگاه را كوتاهتر نشان دهند. گاهی اوقات با جراحی میتوان جهت یك اسكار را طوری تغییر داد كه تمام یا قسمتی از آن در مسیر خطوط طبیعی پوست قرار گیرد و كمتر به چشم بیاید. با همین روش میتوان جوشگاهها را به مناطقی كه كمتر به چشم میآیند (برای مثال لابهلای خط رویش مو یا خط محل تلاقی بینی و گونهها) منتقل كرد تا دیده نشوند.
نکات اصلاح محل زخم های قدیمی:
همواره این را در نظر داشته باشید که ترمیم شدن پوست به معنای برگشتن به حالت قبلی نیست. شاید موضع و محل زخم و بخیه بسیار نسبت به حالت قبل از ترمیم بهبود یابند ولی هیچگاه مانند پوست اولیه نخواهند شد. پس نبایستی توقعی بیجا نسبت به درمان داشته باشیم.
قبل از درمان بایستی به این نکته توجه کنیم که نوع زخم ایجاد شده چیست؟ آیا زخمها از نوع سطحی هستند یا عمقی؟ محل جوشگاه بخیه به چه شکلی است؟ و... اینها سوالاتی هستند که می توانند روش درمانی مخصوص به خود را داشته باشند.
اگر زخمی عمیق باشد، به طوری که درم و حتی چربی ها و عضلات را درگیر کند، قطعا با جوشگاه همراه است اما براساس وسعت زخم و نحوه ایجاد آن، جوشگاه متفاوت خواهدبود. اگر زخم و پارگی منظم باشد و بخیه بخورد جای کمی باقی خواهد ماند اما اگر بخیه نزنیم ممکن است به دلیل فاصله ای که بین لبه های زخم می افتد، اصطلاحا گوشت اضافه یا جوشگاه های ضخیم ظاهر شود.
برداشتن جوشگاه به وسیله جراحی
یکی از راه حلهایی که متخصصین برای رفع جوشگاههای بزرگ پیشنهاد میدهند برداشتن آن به وسیله عمل جراحی است. بدین صورت که با جراحی جوشگاه برداشته و مجددا روی آن بخیه میگردد. در بار دوم بخیه بسیار باریکتر و در نتیجه خط جوشگاه نیز باریک میشود. اگر طول جوشگاه و جای بخیه طولانی باشد پزشک بخیه دوم را به طور نا منظم انجام داده تا خط کوتاه تر به نظر برسد. انتقال جوشگاه به مناطقی که خود دارای خط طبیعی در بدن هستند نیز از دیگر تکنیکهای رفع کردن جای زخم و بخیه به وسیله جراحی است.
استفاده از لیزر فراکشنال CO2
مکانیسم این لیزر بدین صورت است که ( به جای تابیدن نور لیزر با شعاع بزرک در لیزرهای قدیمی ) ستون های از نور لیزر با شعاع هایی بسیار باریک در حد میکرون بر روی سطح پوست تابیده میشود لذا مناطقی از سطح پوست ( اپیدرم )عملا سالم می ماند و از همین مناطق اشعه نخورده یا سالم هست که ترمیم پوست بسرعت انجام میشود. تابیدن نور این لیزر در این ناحیه باعث تشکیل کلاژن های جدید شده و بتدرج طی ۲تا ۴ ماه عمق چاله ها و اسکارهای بعد از اکنه یا جوش و یا بعد از عمل ( جای بخیه ) بهبودی قابل ملاحظه ای پیدا خواهند کرد.
میکرودرم ابریژن (لایه برداری شیمیایی)
میکرودرم ابریژن و لایه برداری شیمایی روش های لایه برداری هستند که به آرامی سطح پوست را بازسازی می کنند. این روش درمانی برای برطرف سازی جای زخم های اضافی فوق العاده است. این لایه برداری با کریستال های معدنی، نوک الماس یا با استفاده از اسیدهای مختلف صورت می گیرد. در این روش سلول های اسیب دیده و مرده در سطح پوست از بین می روند. با حذف این سلول های سطحی، پوست نرم و انعطاف پذیر می شود و در عین حال بازسازی سلول های جدید پوست تحریک می شود. این روش درمانی برای بافت پوست ناصاف یا جای زخم خفیف مناسب است. افرادی که ترکیبی از آکنه و جای زخمه آکنه دارند از این روش درمانی بهره می برند.
پس از انجام روش میکرودرم ابریژن، پوست سفت می شود. بعضی از افراد دچار ورقه ورقه شدن پوست می شوند و از این رو بهتر است از کرم مرطوب کننده ای که متخصص پوست تجویز می کند را استعمال کنید.
استفاده از مواد پرکننده (فیلرها) برای درمان جای زخم و بخیه
تزریق فیلرهایی مانند کلاژن یا چربی، فورا اسکارهای فرورفته را از بین می برد. ولی اثر این روش دائمی نیست و باید بعد از مدتی دوباره تزریق شود.
ورق های ژل سیلیکون
گذاشتن یک ورق ژل سیلیکون روی جای زخم در هر روز، ممکن است آن را کمرنگ و محو کند و یا از بدتر شدن آن جلوگیری کند. ورق ژل سیلیکون را می توانید از داروخانه و یا مطب پزشکان متخصص پوست تهیه کنید. از ورق ژل سیلیکون حداقل باید سه ماه استفاده کرد تا بهترین نتیجه را بگیریم.
تزریق استروئیدها (کورتون ها)
این روش اسکارهای برآمده را صاف و مسطح می کند، ولی نیاز به یک دوره درمانی طولانی مدت دارد.
روشهای گفته شده معمولا برای برطرف کردن و رفع جای زخم های بزرگ و بخیههایی است که به راحتی و با کرمهای پوستی قابل محو شدن نیستند. با انجام هر یک از این راه حلها میتوان تا حدی از ظاهر بد بخیه و جوشگاهها جلوگیری کرد و باعث افزایش اعتماد به نفس فرد گردد.
مشاهده تصاویر بیماران پولیپ بینی یک تودهی نرم و غیر سرطانی است که در سینوسها و یا مسیرهای بینی ایجاد می شود. اگر اندازه آن کوچک باشد در بیشتر موراد مشکلی ایجاد نمیکند و ولی وقتی این توده بزرگ شده و مانند یا خوشه انگور آویزان میشود، مجرای تنفسی را بسته و منجر به عفونت مکرر و یا از دست دادن حس بویایی و … میشود.
پولیپ بینی بر اثر آلرژی بینی ایجاد میشود همچنین احتمال دارد با حساسیت های دیگری مانند آسم و یا حساسیت پوست همراه باشد. برخی افراد تمام این علائم را دارند ولی بقیه افراد فقط برخی از این علائم را ذکر می کنند.علائم پولیپ:
• آبریزش بینی
• احساس خارش اطراف چشم
• کاهش یا عدم حس بویایی
• درد در دندانهای بالا
• گرفتگی مداوم بینی
• آبریزش از پشت بینی
• درد سر و صورت
• احساس فشار بر روی پیشانی و صورت
• خرناس کشیدنروشهای پیشگیری از پولیپ
همانطور که میدانید، پیشگیری بهتر از درمان میباشد، پس بهتر است قبل از مبتلا شدن به این بیماری، ایجاد آن پیشگیری کنیم.رعایت بهداشت فردی:
اگر هوای منزلتان خشک است، میتوانید برای مرطوب کردن هوا از دستگاه مرطوب کننده استفاده نمایید که این کار به کاهش التهاب بینی و آلرژی کمک میکند.کنتزل آلرژی و آسم:
ممکن است علت ایجاد پولیپ، آلرژی و یا آسم باشد که در این صورت باید به کنتزل آلرژی و آسم پرداخت .دوری از محرکهای بینی:
تا جایی که میتوانید از تنفس آلایندههای موجود در هوا که باعث سوزش بینی میشود، اجتناب نمایید.استفاده از شوینده بینی:
سعی کنید از اسپری آب و نمک برای تمیز کردن و شستن مجرای تتنفسی خود (بینی) استفاده نمایید این کار جریان مخاط را بهبوده داده و بینی را از آلرژنها و محرکهای دیگر پاک میکند.روشهای درمان پولیپ بینی
مانند هر عارضه و بیماری دیگری پولیپ دارای روشهای مختلفی برای درمان میباشد. درمانهای دارویی، طبیعی و یا حتی عمل جراحی! روشهای دارویی درمان بیماری پولیپ بینی عبارتنداز:درمان با اسپریهای بینی (کورتیکو استروئیدها):
ممکن است در مرحله اول، دکتر برای کاهش التهاب بینی، از اسپریهای بینی(اسپریهای بینی کورتیکو استروئیدها) استفاده کند که در برخی از موارد این اسپریهای بینی به طور کل پولیپ را درمان میکند و یا التهاب آن را کاهش دهد.
دکتر ممکن است علت پولیپ را آلرژی تشخیص دهد، در این موقع آنتی هیستامین و … را برای رفع حساسیت و عطسه تجویز خواهد کرد. پس انتخاب پرشک شما در انتخاب روش درمان پولیپ مهم است لذا در انتخاب پزشک متخصص و ایدهال نهایت دقت و سلیقه خود را به خرج دهید.عمل جراحی پولیپ بینی
آخرین روش درمان پولیپ، عمل جراحی میباشد که اگر با کمک مراحل درمانی که در بالا ذکر شد، به نتیجه دلخواه نرسیدند مجبور هستند که از عمل جراحی آندوسکوپی سینوس، برای از بین بردن پولیپ، استفاده کنند. البته نه جراحی که شما فکرش را میکنید، بلکه یک جراحی ساده و سرپایی! فراموش نکنید که بعد از عمل جراحی پولیپ، باید روشهای مراقبتی دیگری را دنبال کنید که بهتر است جزئیات مراقبت بعد از عمل را از پزشک خود جویا شوید. مشاهده تصاویر بیماران آسیب استخوانچه های گوش به علت عفونت های مزمن، ضربه، و یا تومور، انتقال صوت از محیط خارج به گوش داخلی را مختل می کند و فرد دچار مشکلات شنوایی می شود. بازسازی استخوانچه های گوش، به بهبود شنوایی فرد کمک می کند. در برخی موارد، تمامی سه استخوان گوش میانی تعویض می شوند.این جراحی با بی حسی موضعی و یا بیهوشی عمومی انجام می شود، و در حدود یک تا سه ساعت به طول می انجامد.
این جراحی می تواند با جراحی تمپانوپلاستی (اصلاح پارگی پرده گوش) و ماستوئیدکتومی (حذف پاتولوژی در صورت وجود کلستئاتوم، گرانولاسیون و یا عفونت های فعال و مزمن گوش) نیز انجام می شود.
آسیب استخوان های چکشی، سندانی و رکابی گوش
این سه استخوان، گوش میانی را تشکیل می دهند و احتمال آسیب هر یک از آن ها نیز وجود دارد. جراح، از طریق کانال های گوش یه این استخوان ها دسترسی پیدا می کند و شکاف هایی را در قسمت پشتی گوش ایجاد می کند. سپس، شکاف هایی در قسمت پرده گوش (پرده صماخ) نیز زده می شود و در نهایت، تمام و یا قسمتی از استخوان های آسیب دیده برداشته می شوند.تعویض سه استخوان
امکان تعویض هر سه استخوان با یک جزء مصنوعی و یا همان پروتز وجود دارد. جراح، یک انتهای پروتز را در مقابل پرده گوش، و انتهای دیگر آن را به گونه ای قرار می دهد که در تماس با استخوان داخلی گوش باشد. سپس، پرده گوش در محل اولیه خود قرار می گیرد.
میزان موفقیت بازسازی استخوانچه های گوش، نه تنها به کیفیت پروتزهای استفاده شده بستگی دارد، بلکه، تا حد بسیار زیادی وابسته به نحوه قرار گرفتن پروتز و تکنیک های جراحی به کار رفته نیز می باشد.بازسازی استخوانچه های گوش با استفاده از پروتزهای اتوگرافت و یا هموگرافت انجام می شود.
پروتزهای اتوگرافت به دلیل سازگاری بالایی که با بدن فرد دارند، بیشتر مورد استفاده جراحان قرار می گیرند، اما به دقت و مهارت بالای جراح نیاز دارند. در مقابل، پروتزهای اتوگرافت، تنها مدت زمان جراحی را کوتاه می کنند. مشاهده تصاویر بیماران پاره شدن (پرفوراسیون) پرده گوش، ایجاد یک چاک در پردهی گوش یا پردهی صماخ است. پردهی صماخ یک بافت نازک است که گوش میانی و کانال گوش خارجی را جدا میکند. زمانی که امواج صوتی وارد گوش میشود، این پرده به لرزه در میآید. این لرزش در استخوانهای گوش میانی جریان مییابد. همین لرزش، عامل شنیدن صداهای مختلف است در نتیجه اگر پردهی گوش آسیب ببیند، بخشی از شنوایی کاهش می یابد. اما نکته مهم این است که پارگی پرده به قطرات آب و عرق اجازه ورود به گوش میانی را می دهد و از این طریق باکتری های روی پوست وارد گوش میانی شده و باعث عفونت گوش می شوند. تکرار این عفونت ها باعث کاهش شدید تر شنوایی در آینده خواهد شد و حتی یک عفونت شدید ممکن است باعث کری کامل شود.
علت پارگی پرده گوش:
عفونت
عفونت گوش یکی از رایجترین دلایل پارگی پرده گوش است، بخصوص در کودکان. به هنگام عفونت گوش، مایعات، پشت پرده گوش انباشته میشود که این فشار باعث پارگی پرده میشود.
تغییرات فشار
تغییرات فشار در گوش می تواند باعث پاره شدن پرده گوش شود. این فرایند، «باروتروما» نامیده میشود که عبارت است از آسیب فیزیکی ناشی از تغییرات فشار محیط اطراف روی فضاهای هوایی موجود در حفرات بدن انسان. فعالیتهایی که موجب «باروتروما» میشود، عبارتاند از:
• غواصی ؛
• مسافرت هوایی؛
• رانندگی در ارتفاعات بالا؛
• امواج شوک؛
• ضربههای شدید و محکم به گوش.
ضربه یا تروما
ضربات نیز میتوانن موجب پارگی در پرده گوش شوند. اتفاقات زیر میتواند پارگی پرده گوش را ایجاد کنند:
• ضربه خوردن به گوش یا وارد شدن فشار ناگهانی به آن؛
• آسیب دیدن در حرکت های ورزشی؛
• تصادفات رانندگی.
واردکردن هر شی مانند گوش پاک کن، ناخن بلند یا مداد و خودکار اگر از حد معمول بگذرد، میتواند به پردهی گوش آسیب بزند.
ترومای صوتی یا آسیبرسیدن به گوش بر اثر صداهای بسیار بلند میتواند به پردهی گوش آسیب بزند. با وجود این، مواردی شبیه این، زیاد رایج نیست.
علائم پارگی پرده گوش:
• گوش درد
• ترشحات خونی یا چرکی
• کاهش شنوایی
• صدای همهمه درون گوش
درمان پاره شدن پرده گوش:
پچینگ یا وصله کردن
به معنای قراردادن یک لایهی نازک مثل وصله روی پردهی گوش است که به بهبود پرده کمک می کند.
آنتی بیوتیک ها
آنتی بیوتیک ها فقط در حضور عفونت فعال مفید خواهند بود.
جراحی تمپانوپلاستی
اگر پارگی پرده تا 3 ماه خوب نشود خطر ایجاد عوارض (مثل: آسیب پیشرونده شنوایی، عفونت های مکرر، آبسه پشت گوش، عفونت خورنده استخوان یا کلستئاتوم، فلج عصب صورت و کج شدن صورت، آبسه های درون مغز) وجود دارد که این خطرات با طولانی شدن زمان پاره ماندن پرده، بیشتر خواهد شد. لذا ضروری است که جراحی تمپانوپلاستی در این موارد، به تاخیر نیافتد. نکته مهم آنکه تا زمان جراحی نباید آب وارد گوش شود و یا از قرار دادن پیاز پخته و امثال آن در گوش به شدت پرهیز شود چرا که باعث عفونت شدید می شود.
مشاهده تصاویر بیماران فلج صورت می تواند در ظاهر فرد بسیار تاثیرگذار باشد. طوری که نیمه ی صورت فلج شود و با افتادگی لب و دهان فرد اعتماد بنفس حضور در اجتماع را از دست دهد.
همانطور نتواند راحت در رستوران حضور پیدا کند چرا که ممکن است نتواند سمت فلج شده را به خوبی در حین غذا خوردن کنترل کند!اما فلج صورت علت های مختلف و علائم خاص خودش را دارد. مشکل تنها محدود به کج شدن گوشه ی لب نیست. در ادامه به توضیح تمام این موارد پرداخته ایم:به از دست دادن توانایی حرکت صورت ناشی از آسیب عصبی فلج صورت (به انگلیسی: Facial paralysis) می گویند. درنتیجه فلجی، عضلات صورت شما ممکن است پایین افتاده به نظر برسد یا ضعیف شوند. این اتفاق می تواند بر روی یک یا هر دو طرف صورت رخ دهد.فلج بل
به گفته “موسسه جهانی اختلالات عصبی و سکته مغزی”، فلج بل شایع ترین علت فلج صورت است. این بیماری موجب التهاب عصب صورت می شود که باعث افتادن عضلات در یک طرف چهره می شود.هیچکس دقیقا نمی داند که فلج بل چرا اتفاق می افتد. ممکن است به عفونت ویروسی عصب صورت ارتباط داشته باشد. خبر خوب این است که اکثر افراد مبتلا به فلج بل به طور کامل در حدود شش ماه بهبود می یابند.سکته مغزی
علت جدی تر فلج صورت، سکته مغزی است. فلج صورت در طی یک سکته زمانی اتفاق می افتد که اعصابی که عضلات چهره را کنترل می کنند در مغز آسیب ببینند. بسته به نوع سکته مغزی، آسیب به سلول های مغزی ناشی از کمبود اکسیژن یا ناشی از فشار بیش از حد بر مغز در نتیجه ی خونریزی می باشد. در هر مورد در عرض چند دقیقه سلول های مغز کشته می شوند. مشاهده تصاویر بیماران توده های سر و گردن می توانند خوش خیم یا بدخیم باشند .توده های خوش خیم شامل توده های عفونی- التهابی، توده های مادرزادی ، توده های چربی (لیپوم ) و غیره می باشند.
توده های بدخیم شامل سرطانهای مختلف مثل سرطان زبان، گلو، حنجره، کام، لب، بینی و سینوسها، تیروئید ، غدد بزاقی و غیره هستند. در مواردی که بعلت توده های سرو گردن به پزشک مراجعه می کنید ، پزشک با گرفتن شرح حال، معاینه فیزیکی ، آزمایشات و تصویر برداری ( سونوگرافی ، سی تی اسکن ، MRI ) علت توده را پیدا کرده و به درمان آن می پردازد.سرطان های سر و گردن:
مصرف دخانیات (سیگار و قلیان) شایعترین علت قابل پیشگیری از مرگ ناشی از سرطان می باشد.
تشخیص زود هنگام باعث موفقیت بیشتر درمان سرطان می شود.توده های گردنی:
توده های گردنی که تا 2 هفته برطرف نشوند ضروری است توسط جراح سر و گردن بررسی شوند.تغییر صدا:
همچنین تغییر صدای بیش از 2 هفته نیاز به بررسی دارد. اگر چه بیشتر موارد تغییرات صدا ناشی از سرطان نیستند، ولی بررسی ضروری است.توده های دهانی:
تظاهر سرطانهای دهان یا زبان با یک زخم یا توده می باشد که از بین نمی رود. اینها ممکن است بی درد و بنابراین گمراه کننده باشند . هر زخم یا تورم دهانی که بعد از یک هفته رفع نشود باید توسط پزشک معاینه شود.ممکن است نمونه برداری لازم باشد.مشکلات بلع :
سرطان گلو یا مری ممکن است بلع غذاهای جامد و گاهی مایعات را مشکل کند. اگر دچار مشکل بلع طول کشیده هستید باید توسط پزشک گوش و حلق بینی معاینه شوید.سرطان های پوستی:
شایعترین سرطان سر و گردن ، سرطان های پوست می باشند. خوشبختانه در صورت درمان زودهنگام، نتیجه در اکثر موارد عالی می باشد. این سرطان ها بیشتر در نواحی در معرض آفتاب ( مثل پیشانی ، صورت و گوش ها) رخ می دهد ولی می تواند در هر جایی روی پوست ایجاد شود.توجه داشته باشید که با تشخیص زودرس ، اکثر سرطانهای سر و گردن قابل درمان هستند، بنابراین با یافتن علائم هشدار دهنده ، فوراً به پزشک مراجعه نمایید. مشاهده تصاویر بیماران شکستگی بینی به تنهایی یا توام با سایرشکستگیهای استخوانهای صورت و جمجمه ایجاد میشود. در ضربات خفیف گاهی فقط جابه جایی استخوان اتفاق میافتد ولی در ضربات شدید، علاوه بر جابه جایی، شکستگی و حتی شکستگی و جابه جایی درتیغهٔ وسط بینی به طور توام نیز رخ میدهد.
در شکستگی ساده اقدام اولیهای که لازم است انجام دهید کمپرس سرد با کیسهٔ یخ است زیرا خونریزی و تورم را محدود میکند. اقدام بعدی مراجعه به پزشک است.
در صورت نداشتن تورم میتواند۲ الی ۳ ساعت بعد از ضربه جااندازی شکستگی بینی انجام گیرد. در صورت بروز تورم ۲الی ۳ روز بعد با کاهش تورم و معاینهٔ مجدد جااندازی انجام میشود و در صورت عدم مراجعه قبل از حدود۱۰ روز شکستگی جوش میخورد. بنابراین بهتر است قبل از حدود ۶الی ۱۰ روز شکستگی جااندازی شود.
جراح متخصص گوش و حلق و بینی بر اساس ماهیت و وسعت آسیب، روشهای تشخیصی ودرمانی خاصی را برای شما در نظر میگیرد. لازم است بدانیم فقط در ۴۰ الی ۵۰ درصد موارد در رادیوگرافی (عکس نیمرخ بینی) شکستگی قابل مشاهده است و در نیمی دیگر فقط معاینه کمک میکند. توجه کنید که اقدام به جاانداختن شکستگی فقط میتواند بینی را به ظاهری شبیه به قبل ازضربهٔ اخیر در بیاورد و نباید انتظار دیگری داشت.
برای اصلاح مشکلات قدیمی از قبیل قوز، انحراف یا بزرگی بینی، لازم است عملهای دیگری انجام شود.
جا اندازی را میتوان در روزهای اول به طور سرپایی (در صورت تحمل شما) با بیحسکنندههای موضعی، یا به صورت بستری و در اتاق عمل با بیهوشی سبک انجام داد. مشاهده تصاویر بیماران جراحی ترمیمی یکی از شاخه های مهم جراحی پلاستیک است. جراحی ترمیمی متفاوت از عمل جراحی زیبایی است. برای یک ساختار غیر طبیعی در بدن جراحی ترمیمی انجام می گیرد. بنابراین عمل جراحی ترمیمی، به اصلاح نقص غیر طبیعی در ساختار بدن کمک می کند که این نقص ممکن است مادرزادی یا ناشی از ناهنجاری های رشدی، تروما یا زخم بزرگ، عفونت، تومور یا بیماری باشد.
برخی از متداولترین اختلالات مادرزادی شامل شکاف لب، شکاف کام، خالهای مادرزادی و غیره میباشد. نقص های بسیار شایع شامل پارگی، تومورها و غیره میباشند. زخم باز را که به طور طبیعی جوش نخورد را میتوان از طریق پیوند پوست ترمیم کرد، به این صورت که از قسمتی از بدن اهدا کننده پوست برداشته میشود و به آن قسمت از بدن گیرنده که احتیاج به ترمیم دارد، پیوند زده میشود که این عمل گرافت پوست نامیده میشود. سه نوع پیوند پوست وجود دارد. در برخی موارد از لایه های پوست که به سطح نزدیک تر است برای گرافت استفاده میشود. از این نوع گرافت برای درمان زخم های سوختگی استفاده می شود و گرافت لایه به لایه نامیده میشود. برای سوختگی های عمیق تر از گرافت تمام لایه یا پیوند با لایه های ضخیم تر پوست که شامل رگ های خونی بیشتری است، استفاده میشود. از این نوع گرافت برای قسمتهایی استفاده می شود که پوست به قابلیت ارتجاعی نیاز دارد. نوع سوم پیوند کامپوزیت است، و زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که زخم به زیر ساخت بیشتری نیاز داشته باشد، مانند سرطان پوست در بینی. درپیوند کامپوزیت، تمام لایه های پوست، چربی و گاهی اوقات زیر ساخت غضروف را باید از اهدا کننده برداشت و به بیمار منتقل کرد.روشی که پوست از طریق بافت مجاور بتواند رشد کند را تیشو اکسپنشن tissue expansion یا گسترش بافت مینامند. در این روش یک پرتز کیسه مانند در زیر پوست قرار داده میشود و بعد برای یک دوره کیسه با سالین پر میشود. کیسه پر شده با سالین باعث کشش و انبساط پوست میشود. استفاده از روش تیشو اکسپنشن این مزیت را دارد که به پوست کمک می کند تا با رنگ، احساس و بافت پوست اصلی هماهنگ شود. علت هماهنگی در این روش اینست که پوست به رگ های خونی و اعصاب پوست اصلی پیوند داده میشود.عمل جراحی میکروسکوپی و فلپ تا حد زیادی به بخش عمل جراحی پلاستیک کمک کرده است. انتقال بخشی از بافت زنده که حامل جریان خون خود است را از یک قسمت بدن به قسمت دیگربدن فلپ مینامند. از آنجا که فلپ حامل جریان خون خود است، می تواند شکل و عملکرد قسمتی که به آن منتقل شده است را بازسازی کند. اگرقسمتی که با فلپ پوشیده شده به حجم و جریان خون بهتری نیاز داشته باشد در آنصورت از فلپ عضلات و پوست استفاده می شود. جراحان پلاستیک صورت و گردن، به غیر از اصلاح بریدگی ها و زخم ها، رشد سرطانی و غیر سرطانی پوست را هم درمان میکنند.در جراحی ترمیمی شکاف لب جراح در قسمت دهان به طرف سوراخ بینی، دو طرف لب را برش میدهد و شکل "قسمت کمانی بالای لب که در وسط لب است و به شکل هفت است" را حفظ میکند. تغییر شکل سوراخ بینی نیز می توان درمان کرد. در عمل جراحی شکاف کام با به هم متصل کردن عضله آن قسمت، میتوان کام را بازسازی کرد. مشاهده تصاویر بیماران یروئید غدهای پروانهای شکل است، که در گردن قرار دارد و هورمونی به نام تیروکسین تولید میکند. این هورمون در سوخت و ساز، ضربان قلب و کالری موجود در بدن تأثیر زیادی دارد.
تیروئیدکتومی برای درمان بیماریهای مربوط به تیروئید مثل سرطان، گوآتر و پرکاری تیروئید انجام میگیرد. اندازهی بخشی که از تیروئید برداشته میشود به علت جراحی بستگی دارد. اگر فقط بخشی از غده حین عمل برداشته شود، ممکن است عملکرد تیروئید بعد از جراحی به حالت اولیه برگردد اما اگر نیاز باشد کل غده از بدن خارج شود، بیمار به جایگزین دارویی روزانه برای جبران هورمون تیروکسین و عملکرد طبیعی نیاز دارید.
علت جراحی تیروئیدکتومی
تیروئیدکتومی معمولا برای موارد زیر انجام میشود:
سرطان یکی از شایعترین دلایل این جراحی است. اگر سرطان تیروئید داشته باشید، حذف بخشی یا تمام غدهی تیروئید یکی از رایجترین روشهای درمانی است.
این بیماری که مشکلات تنفسی و بلع را به همراه دارد، یکی از دلایل تجویز عمل جراحی تیروئیدکتومی است.
پرکاری تیروئید، اختلالی است که در آن غدهی تیروئید بیش از اندازهی نیاز بدن هورمون تولید میکند. اگر با داروهای کنترلی جواب نگیرید و مایل به ید درمانی نیز نباشید، تیروئیدکتومی یک راه حل برای درمان شماست.
مشاهده تصاویر بیماران خشونت صدا شایعترین علامت بیماری های حنجره است. در صورت تداوم خشونت صدا به مدت بیش از دو هفته حتما باید معاینه حنجره توسط پزشک متخصص گوش و حلق و بینی به عمل آید. بیماری های مختلفی می توانند حنجره را تحت تاثیر قرار دهند و موجب بروز خشونت صدا و تنگی نفس شوند. بسیاری از آن ها برای درمان نیاز به عمل جراحی دارند که پس از عمل نتایج رضایت بخشی حاصل می شود.
حنجره اندام تولید صدا در بدن می باشد که عضوی توخالی است و از چندین غضروف تشکیل شده که در جلوی گردن قرار دارد.حنجره ابعادی به اندازه 5 سانتی متر طول و 5 سانتی متر عرض دارد که به جعبه صوتی نیز مشهور است.این عضو از بدن نقش بسیار مهمی در تنفس و حرف زدن دارد. حنجره می تواند به عنوان یک سوپاپ عمل کند که با باز و بسته شدن این سوپاپ به فرد اجازه صحبت کردن و بلع غذا داده می شود.جراحي حنجره برای زیبایی صدا
صدا یک عامل بسیار مهم در تفاوت بین خانم ها و آقایان می باشد که برخی افراد برای جذابیت بیشتر دست به جراحي حنجره می زنند.برخی دیگر از جراحی حنجره برای خوانندگی استفاده می کنند. در خوانندگی صدا عامل بسیار مهمی است که موجب استقبال افراد از آهنگ و ترانه می شود، به همین دلیل برخی افراد برای جذب بیشتر مخاطب جراحي حنجره انجام می دهند.جراحی حنجره برای درمان سرطان
سرطان حنجره عموما به دلیل تغییر در پوشش حنجره به وجود می آید که تحریک طولانی مدت موجب ایجاد این سرطان می شود.علائم سرطان حنجره شامل: گرفتگی صدا، گلو درد، مشکل در بلع غذا می شود که مصرف سیگار اصلی ترین دلیل این سرطان است.افرادی که به این سرطان دچار هستند پس از مراجعه به متخصص می توانند با استفاده از جراحی حنجره آن را درمان کنند. مشاهده تصاویر بیماران توده های سر و گردن می توانند خوش خیم یا بدخیم باشند.توده های خوش خیم شامل توده های عفونی- التهابی، توده های مادرزادی ، توده های چربی (لیپوم ) و غیره می باشند.توده های بدخیم شامل سرطانهای مختلف مثل سرطان زبان، گلو، حنجره، کام، لب، بینی و سینوسها، تیروئید ، غدد بزاقی و غیره هستند.در مواردی که بعلت توده های سرو گردن به پزشک مراجعه می کنید ، پزشک با گرفتن شرح حال، معاینه فیزیکی ، آزمایشات و تصویر برداری ( سونوگرافی ، سی تی اسکن ، MRI ) علت توده را پیدا کرده و به درمان آن می پردازد.سرطان های سر و گردن:
مصرف دخانیات (سیگار و قلیان) شایعترین علت قابل پیشگیری از مرگ ناشی از سرطان می باشد.تشخیص زود هنگام باعث موفقیت بیشتر درمان سرطان می شود.توده های گردنی:
توده های گردنی که تا 2 هفته برطرف نشوند ضروری است توسط جراح سر و گردن بررسی شوند.تغییر صدا:
همچنین تغییر صدای بیش از 2 هفته نیاز به بررسی دارد. اگر چه بیشتر موارد تغییرات صدا ناشی از سرطان نیستند، ولی بررسی ضروری است.
توده های دهانی:
تظاهر سرطانهای دهان یا زبان با یک زخم یا توده می باشد که از بین نمی رود. اینها ممکن است بی درد و بنابراین گمراه کننده باشند . هر زخم یا تورم دهانی که بعد از یک هفته رفع نشود باید توسط پزشک معاینه شود.ممکن است نمونه برداری لازم باشد.مشکلات بلع :
سرطان گلو یا مری ممکن است بلع غذاهای جامد و گاهی مایعات را مشکل کند. اگر دچار مشکل بلع طول کشیده هستید باید توسط پزشک گوش و حلق بینی معاینه شوید.
سرطان های پوستی:
شایعترین سرطان سر و گردن ، سرطان های پوست می باشند. خوشبختانه در صورت درمان زودهنگام، نتیجه در اکثر موارد عالی می باشد. این سرطان ها بیشتر در نواحی در معرض آفتاب ( مثل پیشانی ، صورت و گوش ها) رخ می دهد ولی می تواند در هر جایی روی پوست ایجاد شود.
توجه داشته باشید که با تشخیص زودرس ، اکثر سرطانهای سر و گردن قابل درمان هستند، بنابراین با یافتن علائم هشدار دهنده ، فوراً به پزشک مراجعه نمایید.
مشاهده تصاویر بیماران جراحی سپتوپلاستی، برای درمان انحراف تیغه ی بینی انجام میشود و در آن، غضروف و استخوان تیغه ی بینی، یعنی تیغه ای که دو سوراخ بینی را از هم جدا می سازد را صاف کرده و آن را دوباره ترمیم می کند. پزشک علائم بیمار، نظیر مشکلات تنفسی و یا ساختمان و ویژگی های بینی او را در نظر میگیرد. در مورد اینکه این عمل برای شما مناسب هست یا خیر و نتایج مورد انتظار از این عمل می توانید با پزشک مشورت کنید.
باید بدانیم که در مواردی که علاوه بر انحراف تیغه داخل بینی، کل بینی هم کج شده است (که معمولا ناشی از ضربات قدیمی به بینی می باشد ) اصلاح تیغه داخل بینی به تنهایی، نمی تواند تنفس از راه بینی را بطور کامل بهبود بخشد. در این موارد ضروری است که با جراحی زیبایی بینی، کل تونل هوایی بینی، صاف شود (جراحی رینوپلاستی).
خطرات و عوارض احتمالی جراحی سپتوپلاستی:
عمل سپتوپلاستی در صورتی که توسط جراح با تجربه انجام شود، عوارض و خطرات چندانی به همراه ندارد. اما به طور کلی باید گفت که درست مثل هر عمل جراحی مهم دیگری، این جراحی نیز احتمال خطراتی مانند خونریزی، عفونت و بیحسی موقتی لثه یا دندان های بالایی را دارد.
در نظر داشته باشید که انتخاب جراح ماهر و با تجربه، نقش اساسی در پیشگیری از بروز عوارض جراحی دارد.
آمادگی قبل از عمل انحراف تیغه ی بینی:
قبل از جراحی سپتوپلاستی، باید برای اطلاع از مزایا و نیز خطرات ناشی از جراحی با پزشک خود صحبت کنید. موضوعات این جلسه ی ملاقات با پزشک، شامل موارد زیر خواهد بود:
• سابقه پزشکی
• معاینهاقدامات احتیاطی:
اگر سیگاری هستید، در این مدت سیگار نکشید، زیرا سیگار کشیدن در روند درمان بعد از عمل تداخل ایجاد میکند.
مراقبت های بعد از عمل:
برای کاهش احتمال خونریزی و تورم بهتر است تا 2 هفته بعد از جراحی احتیاط های ذکر شده در زیر را رعایت کنید:
• از انجام فعالیت های سخت و طاقت فرسا و طولانی مانند پیاده روی طولانی، دویدن، و یا ایروبیک خودداری کنید.
• بینی خود را با فشار تخلیه نکنید.
• هنگام خواب سر خود را بالا بگیرید.
مشاهده تصاویر بیماران لوزه ها شامل لوزه ها ی کامی و لوزه سوم (آدنویید) هستند که لوزه های کامی دو توده کوچک در دو سوی گلو هستند و لوزه سوم در پشت و بالاتر از زبان کوچک و در محلی بنام نازوفارنکس (حلق بینی) قرار دارند. لوزه ها بویژه در سنین زیر 3 سال، در شناسایی میکروب های ورودی به بدن دخالت داند و سپس میکروب ها را به سیستم ایمنی بدن معرفی می کنند. لوزه کودکان درمواردی بزرگ است. گاهی وقتها این اندام چرکین و دردناک میشوند نام این بیماری ورم لوزه است .
لوزهها بخشی از سیستم دفاعی بدن و غدد لنفاوی هستند ولی در شرایطی مانند عفونتهای تنفسی مکرر و تورم بیش از اندازه لوزهها تا حدی که مانع تنفس شوند جراحی و برداشتن لوزه ها (
تونسیلکتومی) توصیه میشود . گلودرد و تورم لوزهها (فارنژیت ) ، مشکلات شایعی هستند که اغلب به عنوان گلودرد توصیف میشوند. گلو مثل چهار راهی است که عقب دهان و بینی را به حنجره و مری وصل میکند. لوزهها در بالای گلو قرار دارند. تورم و التهاب لوزهها در کودکان بسیار شایعتر میباشد زیرا لوزههای آنها بزرگتر میباشد.
علل التهاب لوزه ها:
- عفونت ویروسی مثل سرماخوردگی
- عفونت باکتریایی مثل عفونت استرپتوکوکی
- عفونت قارچی مثل کاندیدیازیس
- سیگار
- مشروبات الکلی
علائم :
- گلودرد،
- مشکل شدن بلع،
- درد در گوش که ممکن است با عمل قورت دادن بدتر شود،
- بزرگ شدن غقده های لنفاوی در گردن،
- مشکل تنفسی در بزرگی شدید لوزه ها،
- آبسه لوزه،
- خرخر شبانه،
- انسدادبینی و تنفس دهانی،
- تب روماتیسمی و درگیری کلیه ها (گلومرولونفریت) نادر هستند و به عنوان عوارض عفونت لوزه ناشی از باکتری استرپتوکوک مطرح می باشند.
جراحی لوزه:
در مواردی که التهاب و عفونت لوزه ها با درمان دارویی بهبود نیابد و باعث آزار بیمار شود توصیه به انجام جراحی لوزه می شود. جراحی لوزه تحت بیهوشی انجام می شود و در این جراحی از تکنولوژی های خاص مثل لیزر، سونوسیژن، هارمونیک اسکالپل و بیپولار کوتری می توان استفاده کرد.بیمار پس از جراحی باید مواظب رژیم غذایی باشد و جهت جلوگیری از خونریزی، باید مایعات و غذاهای نرم استفاده کند. بیمار می تواند صحبت کند ولی نباید فریاد بزند، چون فریاد زدن می تواند باعث خونریزی از محل عمل شود. مصرف درست مسکن باعث کاهش درد بیمار خواهد شد.
مشاهده تصاویر بیماران سینوزیت نوعی التهاب است که بینی و سینوس ها را درگیر می کند و باعث درد، فشار و ورم در سینوس ها میشود. سینوزیت مزمن، سینوزیتی است که برای مدت زیادی (بیش از 3 ماه) باقی بماند. برخلاف سینوزیت حاد، که معمولا به دلیل عفونت در سینوس هاست، سینوزیت مزمن معمولا به وسیله ی باکتری ها ایجاد نمی شود و با درمان های معمول مثل آنتی بیوتیک بهبود پیدا نمی کند.
سینوس ها حفره هایی خالی و مرطوب هستند که پشت استخوان های صورت قرار دارند و تخلیهی آن ها معمولا به وسیلهی بینی انجام میشود. به هنگام عفونت و انسداد بینی یا ورم در آلرژی ممکن است تخلیهی سینوسها با مشکل مواجه شود. در این صورت مایعات و مخاط مثل چرک در داخل سینوسها جمع میشود. این مسئله باعث تورم، آسیب یا عفونت سینوسها میشود. این التهاب سینوزیت نام دارد.سینوزیت حاد معمولا به دلیل سرماخوردگی یا عفونت های خفیف است و طی 10 روز بهبود می یابد. بعضی از مبتلایان به سینوزیت حاد به دلیل ایجاد عفونت، نیاز به مصرف آنتی بیوتیک دارند.سینوزیت مزمن معمولا بیش از 30 روز است اما علائم آن با سینوزیت حاد تا حدی مشابه است :• درد و فشار بالای چشم ها، اطراف بینی و گونه ها
• خارج شدن ترشحات سبز یا زرد از بینی و یا پشت حلق
• احساس گرفتگی بینی
• درد در بینی یا گلو
• مشکل در خواب به دلیل گرفتگی بینی
• عطسه
درمان:
در سینوزیت حاد درمان شامل شستشوی بینی، رفع گرفتگی بینی و گاهی آنتی بیوتیک است.
در سینوزیت مزمن درمان شامل شستشوی بینی و انواع اسپری موضعی می باشد. در صورت عدم موفقیت با درمان هی طبی، بیمار نیازمند جراحی آندوسکوپی سینوس به منظور باز کردن دریچه سینوس ها می باشد. جراحی آندوسکوپی سینوس کمک زیادی به بازگشت کارکرد سینوس ها می کند. این جراحی با بیهوشی و از طریق سوراخ های بینی انجام می شود و هیچ برشی روی پوست صورت داده نمی شود. مشاهده تصاویر بیماران